Makkelijke amuse of als tussengerecht: soepje van broccoli

23 Nov

Amuse  komt van het Franse woord amuse-bouche, wat letterlijk ‘vermaak in de mond’ betekent.  Van oorsprong is het een zeer klein gerecht (of minihapje) ter bevordering van de spijsvertering en om de smaakpapillen op gang te brengen en werd tussen de verschillende gangen door geserveerd (bron: Wikipedia). Tegenwoordig wordt het vaak alleen aan het begin van een diner aangeboden. Maar als je het echt goed wilt doen, serveer je dus een amuse tussen elke gang. Om het je makkelijk te maken hier een makkelijk soepje van broccoli. Zacht van smaak en door het te serveren in een mooi glaasje ziet het er best spectaculair uit. Overigens kan je er ook een tussengerecht van maken door de hoeveelheid aan te passen en het te serveren in een mooi koffiekopje. In dit gerecht gebruiken we onder andere foelie als smaakmaker. Foelie is de zaadmantel van de nootmuskaat en is heel subtiel van smaak. Geen foelie in huis, gebruik dan een heel klein beetje gemalen nootmuskaat. Je kunt deze soep gemakkelijk een dag van tevoren maken.


 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten (amuse voor 6 personen, tussengerecht voor 4 personen

600 ml bospaddenstoelenbouillon van 1 tablet, of een fond
250 gram broccoli, kan heel goed van de stronk
stukje foelie (of mespunt nootmuskaat)
1 slalotje, fijngehakt

Bereiden

Breng de bouillon aan de kook. Snijd de broccoli in grove stukken en snipper het sjalotje. Doe dit in de bouillon, voeg de foelie toe en kook 10 minuten. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Daarna de soep nog door een zeef roeren. Niet alleen door de zeef gieten, want dan blijft er teveel lekkers in de zeef achter. Gewoon met de bolle kant van een soeplepel of met een houten lepel zoveel mogelijk door de zeef drukken. Verwarm de soep (niet koken) vlak voor het serveren. Schenk in glaasjes of koffiekopjes, voila. Eet smakelijk.

Dit recept printen: Broccolisoepje – amuse of tussengerecht

Advertenties

2 Reacties to “Makkelijke amuse of als tussengerecht: soepje van broccoli”

  1. Gerard november 23, 2011 bij 20:27 #

    Soms voel ik me echte boer hier zo hoog in het Noorden van Nederland.

    Ik heb in geen enkele winkel bospaddenstoelenbouillon in tabletvorm gezien, laat staan dat ik hier in het wonderschone Middelstum een portie bospaddenstoelen kan kopen.

    Voor veel van de ingrediënten moet ik kilometers ver rijden, kan niet even snel naar die en die toko om ze te halen.

    Oh, wat ben ik zielig (maar niet echt)

    De (rand)stad heeft zijn voordelen.

    Groetjes; Gerard

    Like

    • eetsnob november 24, 2011 bij 20:27 #

      Wij kopen het gewoon bij Albert Heijn. Maar niet getreurd: of zelf paddenstoelenbouillon trekken of rundvleesbouillon gebruiken, ook lekker.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: