Torta Casar: Schapenkaas die van zichzelf een soort fondue is

19 mei

De Torta del Casar schijnt een van de beste kazen ter wereld te zijn. Hij is in ieder geval erg lekker. Hij wordt gemaakt van rauwe melk van Churraschapen. De melk wordt gestremd met een plantaardig middel, afkomstig  van de wilde artisjok. De naam van de kaas komt van Casar de Caceras, de plaats van herkomst in de regio Extramadura in het Zuidwesten van Spanje.
De kaas is een soort fondue in zichzelf. Eerst dachten we dat hij was leeggehaald, gesmolten en vervolgens weer in de korst gegoten. Maar nee, de kaas is van zichzelf zo zacht en romig van binnen. Je snijd gewoon de bovenkorst eraf en voila. In Zuid Spanje zie je hem vaak op de kaart staan als tapa of voorgerecht. Bestel er een voor 3 tot 4 personen ‘a compartir’ (om te delen), want het is een grote machtige kaas. Lekker leeglepelen met stukjes brood of toast. Wij bestelden deze Torta Casar bij restaurant Mariano in Malaga (in meerdere opzichten een goed restaurant). Zij serveren er drie marmelades bij; rood fruit, sinaasappel en ui. Een echte traktatie. En de 20€ die we er voor betaalden was het meer dan waard. Dit smaakje blijft me bij. En dat gebeurt niet zo vaak.

 

2 Reacties naar “Torta Casar: Schapenkaas die van zichzelf een soort fondue is”

 1. K. mei 29, 2012 bij 20:27 #

  Bij alleen al de afbeelding beginnen mijn smaakpupillen al te smullen!
  Dit heerlijke gerecht laatst bij een restaurant in Apeldoorn gegeten. Restaurant was http://www.debonvivant.nl. Viel mij op dat er ook heel veel leuke recepten op die website staan.

  Like

Trackbacks/Pingbacks

 1. Trujillo. | Wonen in Spanje - april 19, 2014

  […] wijn op het terras, met een bordje kroketjes. Spaanse toeristen aan de tafel naast ons hebben een “torta de casar”, een speciaal soort kaas. Ze zien ons kijken en we krijgen meteen een stukje aangeboden. Zo aardig, […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: