Heston Blumenthal – Zeebaars met vanilleboter

23 sep


Heston Blumenthal is de wereldberoemde kok van het driesterrenrestaurant The Fat Duck (kijk en klik even rond op zijn site) in het kleine dorpje Bray, in Birkshire. Op nog geen honderd kilometer van London bevindt zich dit, op zich nauwelijks opvallende, restaurant en we hebben meerdere pogingen gedaan om er te kunnen eten. Tot nu toe zonder resultaat.
Onlangs is er een kookboek van zijn hand uitgekomen “Heston Blumenthal thuis” waarin hij – gelukkig – niet zijn tot de verbeelding sprekende experimenten heeft beschreven maar variërend van klassieke tot eenvoudige versies van Fat Duck gerechten. Het boek is een aanrader en er valt verrassend goed uit te koken. Wie overigens geïnteresseerd is hoe Heston, de alchemist pur sang, aan het werk is moet even op YouTube kijken.
Wij kozen voor de zeebaars met vanilleboter. Zeker omdat vanille normaal gesproken wordt geassocieerd met ‘zoet’ en deze vanilleboter fijn van smaak is maar toch eenvoudig te maken. Geen zoet maar zacht van smaak. Prachtig bij de zeebaars.

Ingrediënten vanilleboter

3 vanillestokjes
125 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)

Bereiden

Snij de vanillestokjes met een scherp mes door en schraap er voorzicht met een lepeltje het merg uit. Meng het merg met de boter met een handmixer. Je kan de vanilleboter in een bakpapier tot rol maken of anderszins bewaren.

Ingrediënten zeebaars (2 personen)

2 zeebaarsfilet op het vel
arachideolie

Bereiden

Beetje zout aan beide kanten van de visfilet. 90 seconden op het vel bakken en daarna 60 seconden andere kant. Normaal gesproken zouden we de vis insnijden (huid, niet te diep) om te voorkomen dat de vis gaat krullen maar Blumenthal kwam met een andere tip. Zet er een schaaltje op. Werkt perfect. Vanilleboter erover. Wij aten het met boontjes, zeezout en een fijngehakt rood pepertje.

Dit recept printen: Zeebaars met vanilleboter

2 Reacties naar “Heston Blumenthal – Zeebaars met vanilleboter”

 1. Helen maart 5, 2013 bij 20:27 #

  Ziet er ontzettend lekker uit! Ik heb laatst de meest gekke vissoorten gezien bij visspeciaalzaak Andaluce in Rotterdam, ik heb alleen geen flauw idee hoe ik die moet bereiden! Dank voor jullie tips ☺.

  Like

  • eetsnob maart 6, 2013 bij 20:27 #

   Dag Helen,
   Dank voor je reactie en eet smakelijk. Aarzel niet te emailen als je vragen hebt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: