Perenjus op basis van lamsfond van Pierre’s Cuisine Culinair

9 Dec

jus agneau

Lekkere saus voor bij een stukje vlees of over gestoofde ui-ringen (of allebei). Het zoete van de peer past perfect bij de smaak van lamsfond. En weer eens heel wat anders. Deze fond van Pierre’s Cuisine Culinair kochten we bij de Hocras. Het voordeel van deze fond is dat er geen conserveringsmiddelen en kleurstoffen in zitten, hij is lactosevrij, vetarm en bevat relatief weinig zout. Perfecte basis dus om er zelf je eigen smaak aan toe te voegen. Dat doen we met gebakken peren. Doet me denken aan de uitdrukking ‘Met de gebakken peren zitten’. Heb het even opgezocht: Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat deze zegswijze terug op de situatie dat je heerlijk gekookt hebt (gebakken peren golden in vroeger eeuwen als lekkernij), maar dat je gasten niet komen opdagen. Nu maar hopen dat dat je niet overkomt.

Ingrediënten voor 4 personen

2 handperen, geschild en in blokjes
1 karton lamsfond (200 ml), pot van ander merk kan natuurlijk ook
2 sjalotjes, zeer fijngehakt
1 eetlepel vloeibaar bakproduct
1 eetlepel bloem, door een zeef
borrelglaasje Madeira (Sherry kan ook)
Peper en zout (eventueel een paar druppels citroensap)

Bereiden

Verhit in een kleine juspan of steelpan de vloeibare boter. Bak daarin de sjalotjes tot ze beginnen de verkleuren. Voeg de blokjes peer toe en bak rondom bruin. Bloem toevoegen; door een zeef om de kans op klontjes te verkleinen. Goed roeren en afblussen met de Madeira. Weer goed mengen en de fond toevoegen. Op laag vuur 10 minuten laten inkoken. Met de staafmixer de saus pureren. Voor een hele gladde saus nog even door een zeef drukken. Voor een wat grovere structuur hoeft dat niet. Serveren bij een lekker stukje vlees of over gestoofde ui-ringen als bijgerecht (dan kan je er overigens voor kiezen om de saus niet te pureren, maar grof van structuur te laten). Op smaak brengen met peper en zout en eventueel een paar druppels citroensap om de smaken op te halen. Eet smakelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: