Doradefilet met witte wijn en champignons

18 mrt

Doradefilet met champignons en witte wijnDorade is echt lekker. Hij komt uit de familie van de zeebrasems en de vis die wij hier in Nederland in de winkel en op de menukaart zien is meestal de Goudbrasem. Je ziet ook wel de grijze Dorade, maar dat is een kweekvis. De roze Dorade komt voor in de Middellandse zee en de Atlantische Oceaan. En steeds vaker wordt hij ook in de Waddenzee gezien. Het is een makkelijk visje om te maken. Deze keer lieten we hem fileren. Maar wel op de huid, want dat bakt lekkerder.

De combinatie van champignons en vis zie je niet vaak, maar wij vinden het heerlijk. Zeker als je het dan weer combineert met witte wijn.

Ingrediënten voor 2 personen

1 Dorade, gefileerd, op de huid
150 gram kleine witte champignons
1 glas witte wijn (100 ml)
1 eetlepel gehakte verse peterselie
50 ml (soja)room
peper en zout
Tagliatelle voor 2 personen

Bereiden

Bereid de tagliatelle zoals vermeld op de verpakking. Maak tegelijkertijd de champignons met witte wijn én de doradefilet.
Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Leg de Doradefilets erin met de huid aan de onderkant. De vis zal gaan krullen, druk hem daarom zachtjes plat met een schaaltje of schuimspaan. Zet het vuur iets lager en laat de vis in zo’n 7 minuten langzaam garen. Let erop dat de eiwitten er niet uitlopen, dan staat het vuur te hoog en wordt je vis droog.
Snijd de wat grotere champignons doormidden, laat de kleine heel. Bak ze in een kleine koekenpan in een klein beetje olijfolie tot ze verkleuren. Doe de witte wijn erbij en laat 5 minuten zachtjes stoven. Voeg de room toe en breng op smaak met flink zout en wat zwarte peper uit de molen. De vis is nu zo goed als gaar. Je kunt hem nog even 30 seconden omkeren, maar niet langer.

Leg wat tagliatelle op een bord met daarop de vis. Doe de saus erover en garneer met verse peterselie. Voor de liefhebber nog een paar druppels citroensap. Eet smakelijk.

Dit recept printen: Doradefilet met champignons en witte wijn

3 Reacties naar “Doradefilet met witte wijn en champignons”

 1. Team Wereld-gerechten.nl maart 26, 2013 bij 20:27 #

  Ziet er echt heel erg lekker en goed uit! Waar komt dit gerecht precies vandaan? Zelf heb ik ook een receptenblog waar ik verschilelnde wereldgerechten uitprobeer. Ben pas begonnen, dus heb nog niet veel recepten er op staan. Maar het lijkt me iig wel leuk om een keer vis voor te bereiden!

  Like

  • Marjan maart 27, 2013 bij 20:27 #

   Dank je wel voor je reactie. Het gerecht komt uit ons eigen brein. Dol op de combi vis en paddenstoelen. Gezien de ingrediënten zou ik zeggen dat het nog het meest op de Italiaanse keuken lijkt. Succes met je blog, ziet er goed uit.

   Like

 2. Ad van Beek april 1, 2013 bij 20:27 #

  Paaszaterdag gemaakt. Gemakkelijk te maken en heel lekker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: