Gastblog: Crumble met anijsroom

30 jun

crumble met anijsroom

Er is weer fruit in overvloed, tijd voor een lekkere crumble dus. Gelukkig heb ik er net uitvoerig mee geëxperimenteerd. Ik kreeg namelijk twee logés uit Engeland die mij erom gevraagd hadden. Het lijkt zo eenvoudig, wat fruit en een rommelig deeg, maar het bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn een perfect recept te vinden. Uiteindelijk ontdekte ik de belangrijkste principes van een goede crumble. Als je hem maakt met een combinatie van gedroogd en vers fruit, wordt hij nooit te nat. Meng je noten door het kruimelmengsel, dan wordt hij lekker knapperig. En hij wordt volmaakt met een scheutje anijsroom.  Mijn Engelse gasten waren er zo tevreden mee, dat ze me het recept vroegen voor hun moeder. Een mooier compliment kun je niet krijgen, lijkt me.

Ingrediënten voor een quichevorm van 26 cm ø 
Voor de fruitbodem:
400 g vers fruit, in blokjes
200 g kleingesneden gedroogd fruit
100 g fijne kristalsuiker
Voor het kruimeldeeg:
50 g fijne kristalsuiker
100 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
 1 tl koekkruiden
75 g ongezouten noten, fijngehakt (niet al te fijn)
snuf zout
75 g ijskoude boter, in vlokjes
Voor de anijsroom:
250 ml slagroom
5 anijsblokjes
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200˚C. Meng fruit en suiker en verdeel het geheel over de quichevorm. Ik had appels en aardbeien, rozijnen en gedroogd abrikozen. Wrijf de ingrediënten voor het kruimeldeeg met de vingertoppen tot grove kruimels. Verdeel het mengsel over het fruit. Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak de crumble in 30-40 minuten goudbruin en gaar. Maak intussen de anijsroom door de slagroom op een laag vuur te verwarmen en de anijsblokjes erin te laten smelten. Laat het afkoelen en bewaar het in een kannetje in de koelkast.
Je kunt de crumble koud of warm serveren. Als je hem wilt verwarmen, kan dat in ca. 15 minuten in een oven van 180˚C.
Met dank aan Gerrie Bleijenberg
Dit recept printen: Crumble met anijsroom

Eén reactie naar “Gastblog: Crumble met anijsroom”

  1. eetsnob juni 30, 2013 bij 20:27 #

    Beste Gerrie,
    We hebben dit recept gemaakt en hij was geweldig. Wij gebruikten kersen, aardbeien en bosbessen. En voor het gedroogde fruit cranberry’s en pruimen. En aangezien wij sojaroom gebruikten (die is nogal zoet), hebben daaraan een snuf zout en een scheutje citroensap toegevoegd. De anijssmaak combineert idd geweldig met de crumble.
    Heel erg dank voor deze blog. Een goede zoete aanvulling.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: