Lamsschenkel – een dag gegaard

24 jan

Lamsbout - blogEr zijn recepten waarvan aanvankelijk je wenkbrauwen even omhoog gaan. We kwamen er een tegen in het doorgaans voortreffelijke culi-blad Delicious.

Lamsbout ‘sept-heures’. In het recept staat weergegeven hoe je een lamsbout van 2,5 kilo in zeven uur op 110 graden in de oven gaar maakt. De smaak is om van de watertanden. De bite is volstrekt anders dan je zou verwachten en doet het meest denken aan draadjesvlees. Geloof me, het is leuk om te maken en er zullen weinig gasten zijn die je niet zullen overladen met complimenten. Wij kozen voor lamsschenkel.

Ingrediënten voor 4 personen

4 lamsschenkels
3 stevige uien
1 bol knoflook
500 ml witte wijn
500 ml  kippenbouillon
verse takjes (4- 6) tijm
3 blaadjes gedroogde laurier

Bereiden

Oven voorverwarmen op 110 graden.

Snij de uien in mooie dikke ringen. Wees er niet te zuinig mee. Het lijkt al snel veel maar er blijft minder van over dan je denkt. Zout en peter over de schenkels doen en vervolgens in een mooi braadslee (voorkeur) of braadpan rondom bruin bakken in een beetje olijfolie (ongeveer tien minuten).  Pel de bol (niet minder, is essentieel voor de smaak) knoflook niet maar gebruik de tenen  ‘in de schil’.
Schenkels uit de pan halen en de uienringen een paar minuten aanbraden.
Schenkels terugleggen in de braadslee en knoflooktenen rondom toevoegen. Bouillon, witte wijn, tijm en laurier erbij. Braadslee afdekken met ruim aluminiumfolie. De schenkels in zeven uur gaar stoven. Af en toe het vlees bedruipen.

Na zeven uur de schenkels uit de pan halen en apart zetten (warm houden). Knoflooktenen van het velletje ontdoen en samen met de uien pureren. Weer toevoegen aan het overgebleven vet en op hoog vuur laten inkoken. De kooktijd zal variëren (kwartier tot half uur) en is afhankelijk van het vocht dat overgebleven is na de zeven uur koken.

2 Reacties naar “Lamsschenkel – een dag gegaard”

 1. Merlijn Hoek januari 28, 2014 bij 20:27 #

  Gister gegeten. Wow. Wat een top gerecht! De saus was ook echt zo rijk. Een blijvertje.

  Like

  • eetsnob januari 28, 2014 bij 20:27 #

   Leuk om te horen! Groet, Eetsnob

   Verstuurd vanaf mijn iPhone Marjan Huisman 06-54781439

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: