Dit is een prettige combinatie. Zou je misschien niet direct verwachten: koud en warm, romig en zuur. En met name het scheutje kikkoman soja door de tonijn lijkt misschien vreemd. Maar dat werkt prima als smaakversterker en als tegenhanger voor het citroensap. De rasp van de citroen zit door de risotto. Daar zit de verbinding van de twee gerechten. De risotto is extra smeuïg gemaakt met een beetje ghee, een eidooier en wat geraspte Peccorino.
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de risotto
150 gram risottorijst
rasp van een halve citroen
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel ghee (geklaarde boter) of roomboter
1 liter bouillon, van 1 tablet groentebouillon en 1 tablet kippenbouillon
30 gram Pecorino (of Parmesan)
1 eidooier
Voor de tonijntartaar
450 gram verse tonijn
2 kleine augurkjes, fijngehakt
1 sjalotje, gesnipperd
sap van 1 citroen
1 eetlepel kikkoman
1 eetlepel verse kervel, fijngesneden
wat peterselie voor de garnering
Bereiden
Hak de tartaar in fijne blokjes, voeg de overige ingrediënten erbij. Goed mengen en op smaak brengen met wat zout. Zet het in de koelkast en laat het marineren terwijl je de risotto maakt. Haal het 10 minuten voor het serveren weer uit de koelkast.
Fruit het uitje in de olijfolie en ghee samen met de knoflook. Let op dat de knoflook niet bruin wordt. Doe de rijst en de citroenrasp erbij en fruit mee tot alle korrels glazig zijn. Voeg dan al roerend, op matig vuur, steeds een soeplepel bouillon toe en roer totdat deze is opgenomen. Herhaal dit zo’n 20 minuten totdat alle bouillon is opgenomen en de rijst zacht is. Inmiddels heb je de tartaar natuurlijk al uit de koelkast gehaald. Haal de rijst van het vuur en roer er voorzichtig de kaas en de eidooier door. Gebruik voor het serveren een serveerring. Garneer met wat gehakte peterselie. Eet smakelijk!
Lekker aan boord!
LikeLike