Tapas maken: Geitenkaas met tomatenmarmelade

24 aug

We hebben weer heel wat inspiratie opgedaan tijdens onze reis door Baskenland en Asturië, de Atlantische kust van Spanje. Bijvoorbeeld in San Sebastian. Het walhalla van de tapas. Tapas zijn ook zeer populair in het zuiden van Spanje, waar ze oorspronkelijk zijn ontstaan om het wijnglas af te schermen voor insecten. San Sebastian staat er ook om bekend. In de oude wijk (casco viejo) barst het van de barretjes die van voor naar achteren vol staan met de lekkerste tapas. En bijna nergens vind je dezelfde, je kunt er eindeloos mee variëren. Hier zie je de geitenkaas met tomatenmarmelade. In Spanje wordt vaak een kleine zoetigheid bij kaas geserveerd. Vaak sinaasappel of appelmarmelade, maar deze is iets hartiger. Echt lekker. En niet alleen bij kaas. De marmelade kan je ook serveren bij een stukje rood vlees of wild. En gewoon op een geroosterd broodje is het ook heerlijk.

Ingrediënten voor 2 of 3 jampotten

1 blik tomatenblokjes van de beste kwaliteit (bijv. Baktat) of 600 gram verse tomaten, ontveld en zonder steelaanzet
250 gram suiker
1 limoen
1 eetlepel vers gehakte peterselie

Bereiden

Rasp de limoen en pers hem uit. Breng de tomatenblokjes aan de kook en doe de suiker, limoenrasp, het sap en de peterselie erbij. Laat in ruim een half uur inkoken op laag vuur tot het geheel stroperig is. Wel erbij blijven en af en toe roeren zodat het niet aankoekt. Giet in schone jampotten, deksel erop en op de kop laten afkoelen.

Serveer op een stukje geitenkaas op toast. Of bij een stukje rood vlees of wil of gewoon op je boterham. Wil je het nog iets hartiger, doe er dan een fijngesnipperd sjalotje bij.

Dit recept printen Tapas Geitenkaas met Tomatenmarmelade

Eén reactie naar “Tapas maken: Geitenkaas met tomatenmarmelade”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tapas – gastronomische hapjes aan de bar, met video « Eetsnob - september 4, 2011

    […] hebben het vaker gehad over de Spaanse tapas waaronder de ‘Geitenkaas met Tomatenmarmalade‘. In het Baskenland noemt men ze ‘pintxos’ en het zijn veelal kleine stukjes […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: