Wildzwijnmedaillons met zelfgemaakte piccalilly

24 nov

Ik ken piccalilly van vroeger, bij de stampot. Vond het altijd heerlijk, maar dan wel een klein beetje, want de smaak is erg overheersend. Laats had ik weer eens een pot gekocht, helaas verdween het jeugdsentiment snel. Met de jaren is mijn smaak meer ontwikkeld dan de piccalilly; wat een scherpe en ietwat chemische maak. Dat kan beter dacht ik en ging op zoek naar een recept om zelf piccalilly te maken. Onderaan deze blog vind je het filmpje dat de basis werd van mijn piccalilly. En waar eet je het bij, behalve bij stamppot? Lekker met vlees met veel smaak, wildzwijn dus. Deze wildzwijnmedaillons kocht ik bij de Hocras (haal het vet eraf), maar je kunt ze vast bestellen bij je poelier of wildslager.

Ingrediënten voor 4 personen

8 wildzwijnmedaillons
8 broccoliroosjes van 4 cm
1 baguette

Voor de piccalilly (voor 2 of 3 jampotten)

8 gram kerriepoeder
1 theelepel kurkuma
35 gram bloem
75 gram suiker
2 dl natuurazijn
1 dl water
100 gram bloemkoolroosjes, zeer fijn
2 wortels, in hele fijne blokjes van 2 mm
2 bosuitjes, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
8 Amsterdamse uitjes, fijngehakt
10 gram verse bieslook, fijngehakt
1 theelepel gedroogde kervel
2 cm verse gember, geraspt
2 grote of 3 kleine jampotten (wekpot kan natuurlijk ook)

Bereiden

Maak eerst de piccalilly. Blancheer de bloemkoolroosjes en de wortel 1 minuut in kokend water. Spoel direct af met koud water. Snijd alle groenten en kruiden fijn. Verhit een droge sauspan of flinke steelpan. Strooi de kerriepoeder en de kurkuma erin en laat even bruinen, houd de pan in beweging. Zorg dat de kerrie en kurkuma niet verbranden. Doe de bloem erbij en herhaal het bruinen. Zet het vuur laag en doe de azijn erbij. Goed roeren met een garde zodat er een gladde dikke saus ontstaat. Verdunnen met ongeveer 1 dl water. Laat de suiker erin oplossen. Alle groenten en kruiden erbij en 5 minuten door laten pruttelen op heel zacht vuur. Giet in schone jampotten, deksel erop en laten afkoelen. Op deze manier kun je de piccalilly een paar weken in de koelkast bewaren.

Laat de wildzwijnmedaillons goed drogen op keukenpapier. Kook de broccoliroosjes in 8 minuten beetgaar. Verhit intussen wat vloeibare boter in een pan en bak de medaillons op hoog vuur 1,5 minuut aan elke kant. Haal uit de pan en laat de even rusten onder folie (niet afsluiten) of onder de warmhoudlamp.
Maak de piccalilly lauwarm en schep wat op ieder bord. Leg de broccoli en de Wildzwijnmedaillons erop. Beetje peper uit de molen erover. Garneer met een takje peterselie en een stukje stokbrood.

3 Reacties naar “Wildzwijnmedaillons met zelfgemaakte piccalilly”

 1. Lucie Bleumer november 24, 2012 bij 20:27 #

  Ga ik zeker maken, was vroeger dol op piccalilly. We aten het altijd bij bruine boontjes.

  Like

 2. Gerard Stuitje december 7, 2012 bij 20:27 #

  Hallo luitjes,

  Ik heb de pannen en potten uit de kast getrokken, ben gaan winkelen en gestart met het maken van piccalilly.
  Dat was best even een klus en er moest een pleister aan te pas komen na het snijden van de bloemkool.
  Het resultaat zit in drie jam potjes. De smaak valt me niet tegen, maar de consistentie is mij niet naar de zin. Het is me allemaal wat te grof en niet smeuig genoeg. Ik heb een paar eetlepels na het afkoelen vermengd met 1 lepel Oliehoorn fritessaus. ( Dit kun je niet meeverwarmen) waardoor de massa wat smeuiger wordt. Ook is de smaak wat aan de hartige kant met gebruik van de opgegeven hoeveelheden kruiden, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk, al ben ik wel heel wat gewend.
  Ik mis ook een paar ingrediënten die mogelijk de smaak ten goede kunnen komen zoals mosterdpoeder, komkommer, spercieboontjes en augurken. Deze kunnen mogelijk bijdragen aan een nog lekkerder product.

  In ieder geval bedankt voor het recept wat prima kan dienen als “basis”

  groetjes

  Gerard

  Like

  • eetsnob december 8, 2012 bij 20:27 #

   He Gerard,
   Leuk dat je het bent gaan proberen! Wij gingen inderdaad voor de hartige grove variant. Hebben inderdaad gezien dat in sommige recepten mayonaise werd toegevoegd en extra mosterd. De tip van de komkommer, boontjes en augurk gaan we de volgende keer proberen. Dank.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: