Bijzonder lekker bijgerecht: Witlof met duindoornsiroop en ui

22 nov

Wat eten we erbij? Meestal kunnen we het vlees of de vis wel bedenken. En als het een beetje meezit ook nog de saus of dressing. Maar verder? Vergeten groente zoals pastinaak ligt dan voor de hand. Maar je kunt ook kiezen voor een meer gangbare groente en daar een bijzondere twist aan geven. Zo ook met deze witlof. Eerlijk toegegeven; beetje gejat van Angelique Schmeink. Althans de witlof met de siroop. De ui heb ik er zelf bij bedacht. Het werd een heerlijk bij chutney-achtig bijgerecht dat erg goed smaakt bij vlees. De bijzondere smaak komt van de duindoornsiroop. Te koop in de natuurwinkel. Je kent de struiken wel uit de duinen, met hun knaloranje bessen. De smaak komt nog het meest in de buurt van rozenbottel, maar dan iets frisser doordat de duindoornbessen wat zuur zijn. De siroop is ook heel goed te gebruiken in sauzen of als siroop over ijs.

Ingrediënten voor 4 personen

4 stronkjes witlof
3 uien
3 eetlepels duindoornsiroop
olijfolie, peper en zout

Bereiden

Snijd de witlof doormidden, verwijder het bittere hart en hak in grove stukken. Pel de uien, snijd ze in halve ringen. Verhit een klein beetje olie in een pan en fruit daarin eerst de ui tot deze glazig is. Voeg dan de witlof toe en bak heel even mee. Doe de siroop erbij en laat op laag vuur een paar minuten carameliseren.  Beetje peper en zout uit de molen erover en klaar. Direct serveren. Eet smakelijk.

Dit recept printen: Witlof met duindoornsiroop en ui

2 Reacties naar “Bijzonder lekker bijgerecht: Witlof met duindoornsiroop en ui”

  1. Annemiek Verweij november 22, 2012 bij 20:27 #

    Wauw! Dat ziet er waanzinnig lekker uit! Ga ik snel proberen. Groeten Annemiek

    Like

  2. eetsnob december 3, 2012 bij 20:27 #

    Eet smakelijk

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: