Wat eten we erbij? Meestal kunnen we het vlees of de vis wel bedenken. En als het een beetje meezit ook nog de saus of dressing. Maar verder? Vergeten groente zoals pastinaak ligt dan voor de hand. Maar je kunt ook kiezen voor een meer gangbare groente en daar een bijzondere twist aan geven. Zo ook met deze witlof. Eerlijk toegegeven; beetje gejat van Angelique Schmeink. Althans de witlof met de siroop. De ui heb ik er zelf bij bedacht. Het werd een heerlijk bij chutney-achtig bijgerecht dat erg goed smaakt bij vlees. De bijzondere smaak komt van de duindoornsiroop. Te koop in de natuurwinkel. Je kent de struiken wel uit de duinen, met hun knaloranje bessen. De smaak komt nog het meest in de buurt van rozenbottel, maar dan iets frisser doordat de duindoornbessen wat zuur zijn. De siroop is ook heel goed te gebruiken in sauzen of als siroop over ijs.
Ingrediënten voor 4 personen
4 stronkjes witlof
3 uien
3 eetlepels duindoornsiroop
olijfolie, peper en zout
Bereiden
Snijd de witlof doormidden, verwijder het bittere hart en hak in grove stukken. Pel de uien, snijd ze in halve ringen. Verhit een klein beetje olie in een pan en fruit daarin eerst de ui tot deze glazig is. Voeg dan de witlof toe en bak heel even mee. Doe de siroop erbij en laat op laag vuur een paar minuten carameliseren. Beetje peper en zout uit de molen erover en klaar. Direct serveren. Eet smakelijk.
Dit recept printen: Witlof met duindoornsiroop en ui
Wauw! Dat ziet er waanzinnig lekker uit! Ga ik snel proberen. Groeten Annemiek
LikeLike
Eet smakelijk
LikeLike