Kerstrecept: Fazant met rode wijnsaus en anijschampignons

7 dec

fazantHet lekkere kerstkoken is weer begonnen. Deze keer met fazant. Met heerlijke anijschampignons en rode wijnsaus. Serveer het met citroenaardappeltjes uit de oven. De saus en aardappelen kan je al en dag van tevoren bereiden. Met het diner zelf maak je de fazant en de champignons in de tijd dat de aardappeltjes in de oven staan.

Ingrediënten voor 4 personen

2 flinke fazantfilets, gehalveerd
10 aardappelen (niet te groot), geschild en in 4-en
300 gram anijschampignons, gehalveerd
olijfolie
citroensap
platte peterselie om te garneren
peper en zout
vloeibaar braadproduct of boter

Voor de rode wijnsaus
1/2 fles rode wijn
1 pot vleesfond
1 takje rozemarijn
2 takjes tijm
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel kersenjam
scheutje citroensap

Bereiden

De saus
Breng de fond met de wijn, rozemarijn en tijm aan de kook. Laat op een zacht vuurtje minstens een uur tot de helft inkoken. Haal de takjes eruit. Doe de suiker, citroensap en jam erbij. Als de suiker is opgelost doe je het vuur uit. Laat afkoelen en zet afgedekt weg. Voor het diner hoef je de saus alleen nog maar op te warmen. Wel even proeven en eventueel op smaak brengen met zout en peper.

De aardappelen
Schil de aardappelen en snijd ze in kwarten. Kook ze in 15 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen. Doe twee eetlepels olijfolie, één eetlepel citroensap, één eetlepel fijngehakte peterselie en een snuf zout bij de aardappelen. Meng dit goed zodat alle aardappelstukjes een laagje olie hebben. Verdeel dit over een ovenschaal, dek af met plasticfolie en zet apart. Voor het kerstdiner verwarm je de oven voor op 200 graden.  Haal het folie van de schaal en bak de aardappeltjes in een half uur goudbruin.

De fazant met anijschampignons
Haal de fazant een uur voor het diner uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dep goed droog en bestrooi met wat zout en peper. Fazantfilets zijn vaak behoorlijk groot, dus dan heb je aan twee filets genoeg voor 4 personen. Halveer de filets voor het bakken. Tip: Als het goed is staan je aardappeltjes nu in de oven.
Verhit wat boter in een koekenpan en bak de fazantfilets aan iedere kant 2 minuten op hoog vuur. Doe ze daarna in aluminiumfolie en laat ongeveer 10 minuten rusten.  In die tijd bak je de champignons in dezelfde pan en verwarm je de rode wijnsaus op een laag vuurtje. Zet het vuur half hoog en bak de champignons totdat ze goudbruin zijn. Nu is alles klaar. Maak het bord mooi op, garneer met wat peterselie en serveer direct. Eet smakelijk.

 

 

Eén reactie to “Kerstrecept: Fazant met rode wijnsaus en anijschampignons”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Kerstrecept: Fazant met rode wijnsaus en anijschampignons – Recepten.KioskPlaza.nl - december 7, 2014

    […] Kerstrecept: Fazant met rode wijnsaus en anijschampignons […]

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.