Bakkeljauw van Padjak de Smeltkroes of zelf maken

10 sep

Ik had al heel wat keukens geprobeerd, maar Surinaams eigenlijk pas het laatste jaar. Naar mijn idee was deze keuken een verzameling van verbasterde andere keukens en dus was ik nooit zo geïnteresseerd. Fout; want het is echt eigen en bijzonder lekker. Ik kwam ermee in aanraking toen ik voor een interim klus in Amsterdam Zuidoost terecht kwam. Bij alle borrels en feestjes werd een Surinaams buffet aangerukt. In het hart van de Surinaamse gemeenschap, dus niet alleen met Bami, Saté en Kouseband, maar compleet met Pom, Telo, Roti, Zoutvlees en Bakkeljauw. Nee, niet verkeerd geschreven kabeljauw (waarschijnlijk afkomstig van het Portugeese Bacalhau of Spaanse Bacalao). Het is gezouten en gedroogde witwis (klipvis). Het is verrassend lekker zowel bij Telo (gebakken of gefrituurde Cassave) maar ook op een broodje. Vraag er altijd Surinaams zuur bij. Je eet het heerlijk bij Padjak de Smeltkroes www.desmeltkroeszo.nl

Ja, en dan wil je het wel eens zelf maken. Laatst zag ik het diepgevroren liggen bij Tjin’s Toko (eerste van de Helststraat, zijstraat Albert Cuijp) en besloot de uitdaging aan te gaan. En het was maar goed dat ik mij er even in heb verdiept, anders was het ernstig mislukt. Bakkeljauw maken betekent vooral spoelen, weken, spoelen, uren weken, spoelen en het laatste zout eruit koken. Dan af laten koelen en plukken. Hoop werk, maar het is het waard! Ook proberen? http://surinaamsekeuken.weblog.nl/surinaamsekeuken/2005/03/bakkeljauw.html

Ingrediënten voor 2 personen

400 grambakkeljauw
2 tomaten
1 kleine ui
1 eetlepel tomatenpuree
1 verse peper
2 teentjes knoflook
6 eetlepels olie
10 zwarte peperkorrels

Bereiden

Bakkeljauw goed ontzouten. Vaak spoelen met lauw water en daarna 10 minuten koken in water. Vervolgens nog een paar keer goed uitspoelen. Verwijder velletjes en graatjes en snijd fijn. Snijd ui, peper en knoflook heel fijn, plet de peper. Verhit de olie in de wok en fruit hierin de ui, knoflook en peper. Voeg de fijngesneden tomaten en de tomatenpuree toe. Bakkeljauw erbij en goed doorroeren. Serveer met rijst.

Dit recept printen: Bakkeljauw

Eén reactie naar “Bakkeljauw van Padjak de Smeltkroes of zelf maken”

  1. quitz g.w. november 8, 2017 bij 20:27 #

    zit er wat suiker bij de bakalao. ik proef het zo vaak,maar bij de recepten wordt dit niet genoemd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: