Makkelijk scoren: Tarte Tatin van sjalotjes

18 apr

Tarte Tatin is van oorsprong een appeltaart op z’n kop. Het deeg zit niet onderin het bakblik, maar je dekt de taart ermee af en bakt hem dus op z’n kop. Bij het serveren draai je hem om. Doordat de ingrediënten worden afgedekt door het deeg, krijgt het een andere garing: het vocht blijft erin en gaart met de suiker tot een caramel-achtige laag. Je kunt hem maken met allerlei soorten ingrediënten. Deze keer met sjalotjes als hartig bijgerecht. Wij aten het bij een stuk wildzwijn, maar het kan ook goed bij biefstuk, coq-au-vin of gewoon als lunchgerecht of bij de BBQ.

Ingrediënten voor 4 personen

500 gram sjalotjes
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel gele basterdsuiker
1 eetlepel verse tijmblaadjes
100 gram geraspte kaas (naar eigen smaak)
6 plakken bladerdeeg
beetje boter om de ovenschaal in te vetten
2 eetlepels olijfolie
1 geklopte eidooier

Verder nodig: rond bakblik of ovenschaal 22 of 24 cm

Bereiden

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 220 graden. Pel de sjalotjes. Snijd de grote doormidden, laat de kleine heel. Verhit de olie in een koekenpan en laat de sjalotjes 10 minuten op laag vuur zweten, ze moeten niet bruin worden. Doe er dan de tijm, azijn en suiker bij en een scheutje water. Laat 5 minuten pruttelen en roer regelmatig. Doe de sjalotten in de bakvorm. Even laten afkoelen. Maak van het bladerdeeg twee plakken die net iets groter zijn dan de bakvorm. Leg 1 stuk deeg over de sjalotten, bestrooi met kaas en leg het andere stuk deeg erop. Stop nu het deeg langs de rand in de vorm. Bestrijk met de eidooier en bak 25 minuten in de oven. Laat even afkoelen en stort de taart dan op een mooie schaal. Warm serveren. Eet smakelijk.

Dit recept printen: Tarte Tatin van sjalotjes

2 Reacties naar “Makkelijk scoren: Tarte Tatin van sjalotjes”

  1. My Little Expat Kitchen april 21, 2012 bij 20:27 #

    What a great idea for tarte-tatin! I love shallots but would have never thought of making this.
    I have just discovered your blog and reading it will be the perfect way to improve my Dutch!
    Magda

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: