Zalm met asperges en mierikswortel-sinaasappelsaus

19 mei

asperges mierikswortelHet is aspergetijd en dan kunnen we natuurlijk niet achterblijven. Dus op naar de markt. Blijken er ineens ingewikkelde keuzes te maken. Wil je A, dubbel A of tripple A. Geen idee, doe maar die dunne daar. Dat blijkt een A. Hoe meer A, hoe dikker de asperge. En dan ook nog prijsverschil tussen de kaarsrechte en de ietwat kromme. Afijn, de rechte schillen makkelijker, dus die nemen we. Of we er dille of peterselie bij willen? Lijkt nu niet direct de beste smaakcombinatie, dus nee. Maar wat dan wel? We kiezen voor mierikswortel. Omwille van de tijd nemen we een potje mierikswortelpuree. Verse heeft een uitgebreide bereiding nodig om tot een subtiele smaak te komen: raspen en inmaken met azijn, suiker, zout en olie. Dat moet dan nog zeker twee weken staan.
Mierikswortel heeft een behoorlijk heftige smaak en geur. Het doet nog het meest denken aan mosterd. Het zou zonde zijn als het de smaak van de asperges zou overheersen en dus zwakken we hem wat af met sinaasappelsap en room. Zalm doet het altijd goed bij asperges, dus het gerecht is compleet. Of toch niet? Nee, we doen er toch nog een gepocheerd eitje bij, voor de smeuïgheid.

Ingrediënten voor 4 personen

12 dunne asperges (klasse A)
4 eieren
4 zalmfilets, op de huid
2 eetlepels mierikswortelpuree (potje, Kühne)
1 glas sinaasappelsap (150 ml)
50 ml sojaroom of koksroom
Peper en zout
Bieslook voor de garnering

Bereiden

Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden er af. Verwarm de mierikswortlepuree met de sinaasappelsap in een steelpan en laat op laag vuur 10 minuten zachtes inkoken. Kook tegelijkertijd de asperges in 15 minuten gaar. Terwijl de asperges en de saus garen bak je de zalmfilets. Hoe je dat het beste doet, lees en zie je in een eerdere blog. De laatste vijf minuten heb je nodig voor het pocheren van de eieren. Ben je daar goed in? Doe het op je eigen manier. Vind je het best ingewikkeld (zoals wij), doe het dan op de dummie manier. Roer als laatste de room door de saus. Serveer direct. Eet smakelijk!

Dit recept printen: Asperges met zalm en mierikswortel-sinaasappelsaus

Eén reactie naar “Zalm met asperges en mierikswortel-sinaasappelsaus”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Eetsnob goes……Radio: B.L.T. Lunchtime | Eetsnob - juni 10, 2013

    […] en toch was ik behoorlijk zenuwachtig. Maar voor een eerste keer ging het best goed. De ‘zalm met mierikswortel‘ waar ik het over heb is onlangs gepost. En het knippen van de kruiden voor de […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: