Gastblog: Courgettes inmaken

14 sep

courgette[1]Mede kookgekken,

Je loopt door de supermarkt en zet maar weer een pot met augurken zoetzuur in je boodschappenkar. Lekker toch bij een stamppotje, nasi- of bamimaaltijd? Op een verjaardag een plakje boterhamworst er om en je hebt een ouderwetse lekkere snack. Voor weinig geld een smaakmakertje. Maar dan loop je eens op een Streekproduktenmarkt in het Groningse Middelstum en zie je daar een pot “Courgettes Zoetzuur” in een stalletje staan. Nu eet ik wel eens courgettes, gebakken, gefrituurd o.i.d. maar Zoetzuur had ik ze nog niet gegeten. Uiteraard heb ik ze direct geproefd en raakte heel gecharmeerd van de smaak. Er zit veel meer smaak aan dan aan de fabrieksaugurk in ’t zuur.

Maar zo’n potje op de streekproduktenmarkt is best wel prijzig en ik wist niet waarom. Dat moet goedkoper kunnen dacht ik, maar hoe pak ik het aan. Op internet staan honderden recepten om groenten in het zuur te zetten. Ik naar de plaatselijke supermarkt om courgettes te kopen, met 2 stuks kom ik een heel eind dacht ik. Maar dat viel tegen, er bleef na bereiding maar een heel klein (groenten) potje van over. En de courgettes zijn best wel duur, nu in de winter zeker! ’s Zomers kun je ze zelf heel goed verbouwen als je er ruimte voor hebt. Op een gegeven moment waren de courgettes in de supermarkt in de aanbieding € 0,69 per stuk. Normaal tussen de € 1,30 – € 1,50 per stuk. Dus maar direct 8 stuks gehaald en verwerkt. Toen goede vrienden in de gaten kregen dat het best wel heel lekker was, waren die paar potjes die ik gemaakt had al weer ras “als sneeuw voor de zon” verdwenen. Nu staat er een 15-tal potjes te rijpen in de berging nadat ik ze zag voor € 0,25 per stuk. De caissière keek me raar aan toen ik er met 30 bij de kassa kwam, “U gaat zeker voor een weeshuis soep koken”? Ze moest eens weten. Het maken is heel leuk werk maar wel heel arbeidsintensief en intussen heb ik een aantal varianten gemaakt (Zie het recept) en bij de volgende keer ga ik de courgettes ook als sticks inmaken om ze als snack bij een borrel te kunnen serveren. Koken en spelen en experimenteren met ingrediënten is en blijft leuk werk, maar dat hoef ik jullie als “Eetsnob” liefhebbers niet te vertellen. Probeer het ook maar eens, veel succes en eet smakelijk. Gastblogger: Gerard Stuitje

Ingrediënten

1 kg courgette met schil (zaad verwijderd)
250 gram kristalsuiker
500 cc witte natuurazijn
2 grote uien
1 theelepel dille (gedroogd)
3 laurierblaadjes
3 eetlepels zout
500 cc water
2 afgestreken theelepels mosterdzaad
1 theelepel koenjit (kurkuma)
½ theelepeltje selderijblad (gedroogd) Te veel overheerst!

Bereiden

Was de courgettes en verwijder “kop en kont”. Halveer de courgette, verwijder de zaden (dit wil goed met een lepel) en snijd ze in niet te kleine stukken. Hak de uien in grove stukken. Doe de courgette, het zout, de uien en het water (500cc) in een kom en meng dit goed, dek hem af en zet hem 3 à 4 uur in de koelkast. Spoel het mengsel na koelingperiode goed af. Breng in een grote pan intussen 500 cc azijn met de 250 gram suiker, dille, selderijblad, laurierblaadjes, het mosterdzaad en de koenjit aan de kook en laat dit mengsel 5 minuten zachtjes koken (vergeet niet de afzuigkap aan te zetten anders ruikt je hele huis naar de azijn). Voeg de goed afgespoelde courgette en uiblokjes aan het azijnmengsel toe en laat het geheel nog 5 minuten koken. Verdeel de courgette/uiblokjes over goed gereinigde glazen potten, sluit ze af en zet ze op de kop weg om te koelen.

Variatietip
In plaats van koenjit kun je ook kerriepoeder gebruiken, het mengsel wordt hierdoor pittiger.
In plaats van de 500cc natuurazijn kun je ook 450 cc witte natuurazijn en 50 cc balsamico-azijn gebruiken.
Stukjes “Zoete Paprika” extra er in is ook heel lekker, deze echter niet mee koken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: