Vissalade uit Malaga

4 aug

vissalade aardappel citrus MalagaHet is zomer in Nederland. Tijd voor lekkere lichte gerechten.  Wij aten deze frisse vissalade eens in Malaga. In het voorjaar, toen het in Nederland nog vroor en we voor de eerste zonnestralen waren afgezakt naar het zuiden van Spanje. Ik kan me het gevoel bij de eerste hap van deze salade nog goed herinneren: Heerlijk, het is zomer! Het is een beetje een bewerkelijk recept, maar het resultaat is het meer dan waard. De combinatie van vis en citrus is heel verrassend. En zoals altijd: De kwaliteit van de ingrediënten maken het gerecht.

Ingrediënten voor 4 personen (bijgerecht)

1 flinke dorade, met kop eraan (of andere stevige witte vis)
8 kleine of 6 grote vastkokende biologische aardappelen
2 mineola’s of hele zoete sinaasappelen
1 citroen
1 teen knoflook, geperst
1 groene paprika
4 eetlepels olijfolie extra vierge
8 groene knoflookolijven
2 bosuitjes in ringetjes
1 laurierblad
1 tablet visbouillon
stukje foelie van 2 cm (eventueel vervangen door een snuf nootmuskaat uit de molen)
peper en zout

Bereiden

Spoel de Dorade goed schoon onder de kraan. Resten bloed en ingewanden geven namelijk een hele bittere smaak aan de vis. Breng een pan met 1 liter water aan de kook met een laurierblad, het stukje foelie en het bouillontablet. Zet het vuur zacht en kook de vis in zijn geheel hierin zo’n 10 minuten. Controleer of hij gaar is door bij de graat te kijken of hij daar niet meer roze is. Eventueel nog iets langer doorkoken. Haal de vis uit de pan en laat afkoelen. Snijd de paprika in smalle repen. Schil de aardappelen en snijd in vieren. Kook de aardappelen in het vocht van de vis met een schijf citroen in 18 minuten gaar. Voeg eventueel wat water toe tot de aardappelen net onder staan. De aardappelen moeten gaar zijn, maar nog wel stevig. Kook de laatste 2 minuten de paprikareepjes mee. Giet af en laat afkoelen. Schil de mineola’s en snijd het vruchtvlees tussen de schilletjes eruit. Hoe je dat makkelijk doet zie je in het youtube filmpje van Karin Kookt hieronder. Rasp twee theelepels van de citroenschil en pers de citroen uit. Klop dit met de olijfolie en de geperste knoflook tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout. Haal de kop en het vel van de vis. Haal de graten eruit en pluk de vis in grove stukken. Meng de aardappelen met de paprika, bosuitjes, mineola en de olijven en de dressing. Schep daarna voorzichtig de stukken vis er doorheen. Laat minstens een uur in de koelkast staan om de smaken goed te laten mengen. Serveer met een glas frisse witte wijn. Fijne zomer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: