Romige kipragout met salie en cognac

11 jan

Dit is er zo eentje in de categorie comfortfood. Smaken die je nog kent van vroeger. Heerlijk op zo’n kille, natte winterse dag. Wij gaven er natuurlijk wel onze eigen twist aan. Met salie en cognac is het een echte smaakbom geworden. Deze ragout is snel klaar, hij moet juist niet lang pruttelen, want dan worden de champignons te zacht en de kip te droog. Lekker met geroosterd stokbrood.

Ingrediënten voor 2 personen

150 gram kipfilet in stukken van 2 cm
200 gram champignons, in plakjes
50 gram spekblokjes
50 gram diepvriesdoperwten
1 theelepel gedroogde salie
50 ml sojaroom of koksroom
flinke scheut cognac
1 theelepel worchestershiresauce
1 eetlepel allesbinder helder (of 1 theelepel maizena in een scheutje water)
zout en zonnebloemolie
geroosterd stokbrood

Bereiden

Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een pan en bak hierin de kipfiletblokjes – zonder zout – tot ze beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan en zet apart. Bak vervolgens de spekjes tot ze een beetje knapperig zijn, niet helemaal uitbakken. Doe vervolgens de champignons erbij en bak tot ze beginnen te glanzen. Dan gaan de cognac, room, worchestershiresauce en doperwten erbij. En vervolgens doe je de kipfilet weer terug in de pan. Binden met allesbinder of maizena. Doe het beetje bij beetje, want hij moet niet te dik worden. Roer alles even goed door tot het gelijkmatig warm is. Natuurlijk altijd even proeven of er nog wat zout bij moet. Waarschijnlijk is het door de spekjes al zout genoeg. Serveer direct met geroosterd stokbrood. Eet smakelijk!

Kijktip: De Aardappeleters

10 jan

We kennen de gerechten allemaal: babi pangang, couscous, shoarma, spaghetti bolognese. We weten wel dat het geen oer-Nederlandse gerechten zijn, maar ze zijn zo ingeburgerd, dat we er onze eigen varianten van hebben gemaakt. Joris Vermeer, ex-restaurateur en bekend van Aan de Amstel, heeft met Bureau Voorlichting een serie gemaakt over de oorsprong van de gerechten die wij als ‘aardappeleters’ inmiddels geadopteerd hebben. Deze serie wordt deze en volgende week iedere avond uitgezonden op npo2 om 19.55 uur. Gisteren de eerste aflevering gezien over Babi Pangang. Het blijkt geen Chinees gerecht, maar van oorsprong Indonesich, met bloed als de basis voor de rode saus. Vanavond over spaghetti bolognese. Ik ga zeker weer kijken. Leuke journalistieke insteek. De Aardappeleters.

Dé kookboekenwinkel: 63 graden

3 dec

Wat een heerlijke winkel. Wanden vol met alleen maar kookboeken. Walhalla. Van basiskookboek tot Ferran Adria. Je ademt de passie. En met een mooie actie voor de Voedselbank: jouw afgedankte kookboek in de verkoop en de opbrengst komt ergens op een bord. Waar je deze winkel vindt? Tilburg, Willem II straat 82 c. Dichtbij het station. Echt een aanrader. En waarom het 63 graden heet? Heeft vast te maken met de stollingstemperatuur van eiwit. Moet je ook maar net weten.

Gastblog: Kerstinkopen combineren met lunch of diner: Olie & Zo

1 dec

Een van de onmisbaarheden voor goed eten is olijfolie. Iedereen heeft daar zijn eigen ‘olie-mannetje’ voor. In Amsterdam-centrum is Meeuwig & zn. op de Haarlemmerstraat een begrip. Let wel: per 1-11-2016 is Meeuwig verder gegaan als groothandel op de Nieuwe Hemweg en is alleen op zaterdag open voor particulieren. Een minstens even goede ‘dealer’ van mooie olijfolie is Olie & Zo. Olie & Zo is ook net verhuisd en zit op de Czaar Peterstraat 173 in Amsterdam. Ze hebben een prachtig aanbod van o.a. grassige, peperige en boertige olie. Maar ook de vijg-dadel en framboos-azijn vinden hun weg naar onze salades. In het nieuwe pand van Olie & Zo kan je ook lunchen en dineren. De keuken is Italiaans georiënteerd met eerlijke ingrediënten en olijfolie in de hoofdrol. Wij aten er 3 bereidingen van pulpo, gegrilde groenten, makreeltartaar en ravioli. Uitstekend puur eten voor een aangename prijs. Tot 22.00 uur kan je na het dineren nog in de winkel terecht. Een duivels slimme combinatie! Goede shoptip voor de feestdagen. 

Met dank aan onze gastblogger Bart Nelissen

Amuse met bressaola, avocado en soja

30 nov

Lekker hapje met de kleine blaadjes uit het hart van een kropsla. Klein plakje bressaola (of rookvlees) erop. Wat avocado in kleine blokjes erin en besprenkelen met wat Kikkoman sojasaus. Heerlijk!