Oosterse groenten met misopasta en sesamzaad

13 apr

  ”
Dit is een heerlijk bijgerecht uit de Oosterse keuken. Je kunt het met allerlei groenten maken. Deze is met pastinaak en courgette. Lekker op smaak gebracht met misopasta, kikkoman sojasaus en sesamzaadjes. En natuurlijk een beetje limoensap. Snel klaar.

Ingrediënten voor twee personen

2 pastinaken
1/2 courgette
1 eetlepel Misopasta (toko)
2 eetlepels kikkoman sojasaus
2 theelepels limoensap
1 eetlepel rijstolie. zonnebloemolie
1 eetlepel sesamzaad

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaken en snijd ze in dikke plakken. Kook ze drie minuten. Giet af. Snijd de halve courgette in even dikke plakken en smeer op iedere plak en beetje misopasta. Vet een kleine ovenschaal in met de olie en leg de groenten om en om in de schaal. Giet de kikkoman en de limoensap erover en bestroon met sesamzaad. Bak de groenten 15 minuten in de oven. Serveer direct. Lekker met gebakken rijst met wat bosuitjes en vissaus. 

Tom kah kai bij café de Prins in Amsterdam

6 apr

  
Je verwacht het niet. Op het kruispunt van alleen maar oerhollandse café’s met alleen kroketten en bitterballen op de kaart, is daar ineens een overheerlijke Tom Kah Kai soep bij De Prins. Perfect op smaak. Met twee stokbroodjes en in een oerhollandse soepkom waar je eigelijk gegratineerde uiensoep in verwacht. Dat dan weer wel. Maar toch…een echte aanrader!

Tip webwinkel: Siciliaanse delicatessen van Amesi

24 feb


De webwinkel doet het goed. Ook in Foodland. Want al gaat er niets boven je winkeltje om de hoek; niet iedereen heeft zo’n winkeltje om de hoek, waar je de echte Italiaanse ingrediënten en delicatessen kunt kopen. Wij mochten weer eens heerlijk proeven. Maurijn van Amesi stuurde ons een mooie selectie van antipasti, wijnsauzen, pasta, olie, honing en truffel. Allemaal heerlijke producten en prachtig verpakt. Wat ons het meeste bijbleef? De tomatentapenade met pistache. Aanrader, ook voor cadeautjes.

Riga in Middeleeuwse sferen: restaurant Rozengrals

6 feb

  
Het is donker in Riga. In de Iela Rozena moet het zijn. Maar waar is de deur?  We geven het bijna op als we de zware ijzeren deur ontdekken. In een kleine poort in een klein hoekpandje. We gaan de trap af en we bevinden ons ineens in een enorm gewelf. De bediening in middeleeuwse kleding. Tinnen borden en grote glazen kelken. Het had ons niet verbaasd als Hagrid ineens binnen was gekomen. Of Frodo. Waanzinnige sfeer en heel puur eten. Aanrader! Ook voor vegetariërs. Restaurant Rozengrals

Culi in Riga: slow cooked squid

31 jan

  
Onze eerste avond in Riga was meteen al goed. Wij hadden van tevoren een restaurant gereserveerd, want je weet hoe dat gaat in een vreemde stad op zaterdagavond: alle goede restaurants zitten vol en je eindigt in zo’n toeristentent. Dat wilden we niet laten gebeuren. We gingen eerst voor een lekker drankje in de Ierse pub om de hoek en om 20.30 gingen we aan tafel. Het restaurant bleek op een grote groep na leeg. Oeps, da’s niet goed. Maar ja, de kaart zag er goed uit, de recensies waren lovend en de tafel mooi gedekt. We wagen het erop. En dat pakte goed uit. Eerst een amuse van kangoeroe. Als voorgerecht slow cooked squid en zure haring. Die inktvis was echt het hoogtepunt. Supelmals met een schuim van oester. Waarschijnlijk sous-vide bereid, want deze garing was heel bijzonder. Tussendoor kregen we een sorbet van rode biet. Lekker verfrissend. Als hoofdgerecht langzaam gegaarde lamsbout en lamskotelet. Goed bereid, mooi opgemaakt bord. Geen desert, het was helemaal goed zo. Prima bediening. Aanrader dus. Met name vanwege de inktvis. Restaurant Kalku Varti.