Lunchen in Naarden-Vesting

30 sep

Het is de eerste dag van herfst, maar het lijkt nog wel zomer. Een prachtige dag voor een lunch met zakenvriend Max. Net als wij ook een levensgenieter en smulpaap. Misschien zelfs ook wel een eetsnob, gezien de verhalen over wat er in Zuid-Frankrijk allemaal op tafel is getoverd. 
We kiezen niet voor het hele lunchmenu, da’s toch een beetje teveel. We laten ons verleiden tot twee voorgerechten. Voor ons allebei en trio van zal: Tartare, mousse en gerookt. Helemaal goed op smaak. Met name de gerookte vind ik heerlijk. Daarna komen de bavette en de huisgemaakte ravioli met roomsaus. Ook heerlijk. Mooi glas wijn erbij, niet te zuinig geschonken. Fijn gezelschap, goed gesprek over het vak, de politiek en het leven. Het was weer genieten bij Acquavite in Naarden-Vesting.

Gambas de Huelva a la sal

9 aug


We hebben het recept ontfrutseld aan de kok. Gambas a la sal zijn, zoals de naam hetal doet vermoeden, gebakken in zout. Geen olie, boter of wat dan ook. Neem een pan of plaat met dikke bodem. Laat hem heel heet worden. Strooi er een laagje fijn zeezout in. Leg de gambas er voorzichtig op en laat ze een minuut of acht garen op het zout. Niet draaien! Ze zijn gaar als ze aan de bovenkant wit uitslaan. Techniek lijkt op steengrillen. Gegeten bij Casa Lucio in Palencia.

Casa Lucio, Calle Don Sancho, 2, 34001 Palencia

Gamba’s al Ajillo

7 aug

​​

En dat is precies wat je krijgt: garnalen met knoflook. Maar dan wel op een hele leuke manier geserveerd. De gamba’s en de knoflook garen op tafel in een kokend mengsel van olie, witte wijn, knoflook, paprikapoeder, rozemarijn, tijm en laurier. Als het uitgesist is, zijn de gsmba’s gaar. Gegeten bij El Perejil in Palencia.

Salade met vers gemarineerde gember

14 jun


Wat een pure smaken! Dit recept is afgeleid van een recept uit Nopi van Ottolenghi (blz. 137). We hadden niet alles in huis en hebben er een eigen twist aan gegeven. We vervingen de verse kokos door komkommer. Deden er wat meer bosui in en de hoeveelheid pinda’s leek ons enorm, dus deden we wat minder. Ach ja, en zo maak je er een beetje je eigen gerecht van. Past overigens ook bij Ottolenghi, die zelf al vaak alternatieven aangeeft in zijn kookboeken. Maar wat altijd overeind blijft is de pure smaak.

Ingrediënten voor 2 personen

Dressing
35 gram palmsuiker
25 ml rijstazijn
30 ml limoensap
1 theelepel vissaus

Salade
4 cm verse gemberwortel, julienne
1 rode chilipeper, juliennen zonder zaadjes
4 bosuien, julienne
80 gram geroosterde ongezoeten pinda’s
15 gram korianderblaadjes, alleen voor de liefhebber
voor het marineren van de gember: 35 ml rijsrazijn, 35 ml mirin en 10 gram palmsuiker

Bereiden

Marineer eerst de gember. Doe de ingrediënten voor de dressing in een klein steelpannetje met een snuf zout. verwarm op halfhoog vuur. Als alles is opgelost doe je het vuur uit en leg je de gember erin. Laat 15 minuten marineren. giet af. De marinade mag weg, laat de gember afkoelen.
Maak dan de dressing voor de salade. doe de palmsuiker in een pnnetje met een scheutje water. zet op het vuur en laat oplossen. laat de siroop even afkoelen en doe er dan de vissaus en limoensap en rijstazijn door.
Schep alle, in julienne gesneden ingrediënten voor de salade in een schaal. Bestrooi met de geroosterde pindas en giet de dressing erover. Serveer met jasmijnrijst en zet de kikkoman soja op tafel.

Ontvoerd naar de Gevangenenpoort in Woudrichem

30 mei


Van je familie moet je het hebben. Afelopen vrijdag werd ik door mijn nicht ‘ontvoerd’ naar Woudrichem. Het dorp van dokter Tinus, mij onbekend, maar het schijnt een hele leuke serie te zijn. Na een flinke rit komen we in een pittoresk plaatsje. Het stamt uit de negende eeuw en sinds 1356 heeft het heuse stadsrechten. Aan de rand van het vestingsstadje ligt de Gevangenenpoort met daarin het gelijknamige restaurant onder leiding van chefkok Erik van der Stelt. Het was enorm de moeite waard. Goede sfeer, mooie inrichting en heerlijk eten. We aten gerookte zalm met gemarineerde asperges, Ibericovarken met balsamicojus, kaas en dessert. Mooie smaken. Een echte verrassing en voor herhaling vatbaar. Dank nicht.